Rhino 7

Rhinoceros 7.0

Deze nieuwe versie brengt weer veel nieuwe mogelijkheden omdat een release van Rhinoceros altijd significant is.

Alle informatie over Rhino 7 is te vinden op de website van de makers van Rhino, McNeel & Associates.

 • De ‘look and feel’ van Rhino is praktisch hetzelfde
 • Alle plugins zouden moeten blijven werken omdat de ‘software development kit’ hetzelfde is gebleven
 • Het is ook mogelijk om deze licentie (zolang als nodig is) gratis om te zetten naar Rhino 6 of Rhino 5. Dit is soms van belang voor grotere organisaties of als er specifieke scripts of plugins in gebruik zijn die (nog) niet werken in Rhino 7
 • Als licenties in de ZOO gemanaged worden, moet de ZOO gratis worden bijgewerkt naar ‘Zoo 7’
  • Installeer op dezelfde server als waar de huidige ZOO op staat
  • Licenties worden automatisch overgezet naar Zoo 7.
  • Mensen die tijdens de installatie van Zoo7 met Rhino werken hebben er geen last van
  • Installeren van Zoo 7 kost ongeveer 15 seconden

SubD modelling

Rhino SubD - VW Beetle - Jorgen Holo

Rhino SubD – VW Beetle – Jorgen Holo

Vooral het modelleren van organische vormen met de nieuwe ‘Sub Division Modeling’ workflow is fantastisch. Veel Rhino gebruikers zullen SubD niet (direct) nodig hebben wanneer men vooral rechttoe rechtaan modelleert. Wanneer men echter organische vormen moet modelleren, biedt SubD veel voordelen en is het veel sneller. Organische vormen komen vooral voor bij vrije-vorm architectuur, industrieel, schoeisel ontwerpen, sieraden ontwerpen en in de automotive. In de scheepsbouw is SubD vooral interessant voor een aantal typen scheepsrompen en kleine jachten die met een mal worden geproduceerd.

Rhino SubD Vessel Hull by RhinoCentre

Rhino SubD Vessel Hull modeled by RhinoCentre

Tot en met Rhino 5, hebben we bij RhinoCentre veel gewerkt met de T-Splines SubD plugin en nu is er dan ‘SubD modeling’ technologie rechtstreeks in Rhino 7.

Alles over SubD

Rhino.Inside.Revit

Voor architecten en bouwkundigen is dit een prachtige kans om de ontwerpvrijheid en flexibiliteit van Rhino en Grasshopper te integreren met Revit. Hierdoor wordt het hele proces van schetsontwerp en detailontwerp veel meer geïntegreerd.

Alles over Rhino.Inside.Revit

QuadRemesh

Meshes zijn vaak opgebouwd uit driehoekige panelen, echter voor veel toepassingen zijn meshes met rechthoekige panelen nodig. Rhino 7 kan nu hele mooie ‘quad meshes’ genereren die onder andere gebruikt kunnen worden voor visualisaties, CFD en FEA export, maar ook voor ‘reverse engineering’. Als er bijvoorbeeld een laserscan mesh is van een object dat als een kwalitatief 3D model moet worden aangepast in Rhino, is de combinatie van QuadRemesh en Rhino’s nieuwe SubD functionaliteit heel krachtig om snel tot een kwalitatief 3D model te komen.

Alles over QuadRemesh

Presentation

Rhino’s standaard render engine en render functies zijn heel volwassen geworden. Hierdoor kunnen ontwerpers met standaard Rhino al prachtige presentaties maken. Realistische render plugins worden vaak pas ingezet als een ontwerp klaar is voor productie. Omdat realistisch renderen met een high end render zo specialistisch is, wordt dit dan weer wordt uitgevoerd door een specialist. Dit betekent dat een ontwerper met alleen Rhino veel minder afhankelijk is van ‘high end render plugins’ en/ of specialisten.

Rhino Refined

Rhino Ribbon Offset

Rhino Ribbon Offset

Er zijn weer honderden ‘bugs’ gerepareerd en daarbij is vaak gelijk functionaliteit en nieuwe commando’s toegevoegd om ‘workflows’ in Rhino te verbeteren. Omdat Rhino ook veel gebruikt wordt in de maakindustrie, zijn sommige ‘features’ juist hiervoor heel handig.

Een aantal hiervan zijn:

Rhino Display

Rhino Display

Rhino Display

De display-snelheid in Rhino bepaald hoe snel je in ‘Perspective View’ kan roteren en in alle viewports kan ‘inzoomen’ en ‘pannen’. Dit geldt voor wireframe-, shaded- en rendered display. Display snelheid is ook enorm van belang in tekening layouts met veel details. Rhino 7 biedt hierin weer een aantal grote verbeteringen waardoor het nog sneller is geworden.

Alles over Rhino Display verbeteringen

Documentation

Rhino Layout Management

Rhino Layout Management

Nog altijd moeten er vaak tekeningen van een 3D model gemaakt worden. Rhino 7 biedt hiervoor weer een aantal nieuwe ‘features’.

Grasshopper

Visueel programmeren met Grasshopper wordt door steeds meer Rhino gebruikers ontdekt omdat het 3D modellen parametrisch maakt.

Een aantal nieuwe Grasshopper mogelijkheden zijn:

Development Platform

Rhinoceros is altijd een enorm sterk ontwikkelplatform geweest en daar wordt nog altijd veel aandacht aan gegeven.

And More

Rhino 7 new commands

Rhino 7 new commands

Vind hier een lijst met alle nieuwe commando’s en commando-opties in Rhino 7.

De mensen achter RhinoCentre
Software, training, service & support